tirsdag den 17. juni 2014

Biotop opgave 4


Jeg måtte jo desværre opgive min første biotop,da den var fuldstændigt vokset til,og helt ufremkommelig !
Så,jagten på en ny biotop gik ind,og jeg havde især fokus på,at det skulle være muligt at besøge den hele året rundt,-uden at skulle medbringe en machete eller en bulldozer !
Heldigvis bor vi på landet,så der er rig mulighed for at finde en ny biotop.
Den lille sti ned til biotopen.


Der er hyld på biotopen.



Vandløbet,som forhåbentlig rummer et rigt dyreliv.

I forbindelse med biotop opgave 4,har jeg valgt at arbejde med Naturoplevelsens faser fra Natur og miljø i pædagogisk arbejde.
Den består af :

Opdagelsesfasen,hvor vi har det første møde med det der skal undersøges,og hvor børnene forundres og har opmærksomheden på emnet.

Undersøgelsesfasen,hvor børnene begynder at undersøge emnet,og f.eks. prikker til sneglens følehorn.

Reflektionsfasen,hvor børnene begynder at stille spørgsmål,og reflektere over det de har undersøgt.

Jeg har valgt at tage mine egne to børn med en tur på biotopen. Vi har inden turen snakket om hvad for nogen dyr der mon lever ved et vandløb,og hvad drengene håber på at finde.
Alexander på 9 er meget optaget af fisk,efter at have været på fisketur med sin bedstefar,hvor han fangede en regnbueørred. Så han havde store forventninger til,hvad der mon kunne være af fisk i vandløbet.
Elias på 5 var også meget interesseret i om man mon kunne fange nogen fisk med et net,og derfor tog vi fiskenet med.
Drengene med deres net.

Det tager ca. 25 min at gå ned til biotopen,så vi havde god mulighed for at snakke om de fisk der lever i de danske vandløb,og vi have også kigget billeder af dem inden turen. Jeg havde forberedt drengene på,at det slet ikke var sikkert at vi så eller fangede nogen fisk,og vi havde også snakket om sikkerhed,altså at det var vigtigt at bevæge sig stille og roligt ved vandløbets bred,og at man skulle passe på hinanden.
Ligeledes havde vi snakket om,at det er vigtigt at man respekterer og passer på naturen. Alexander på 9 var meget optaget af,at man skulle færdes stille og roligt,så man ikke skræmte dyrene. Og Elias på 5 var meget opmærksom på,at der lå skrald nogen steder på vores tur,og at det måtte man altså ikke !


Da vi kom ned til vandløbet,var drengene meget opsatte på at få nettene i vandet med det samme,for vi skulle jo fange noget ! Men det gik ret hurtigt op for dem,at fiskene jo ikke bare hoppede i nettet af sig selv..
Alexander på 9 var meget optaget af projektet,og satte sig til rette på den lille bro der er ved vandløbet. Elias på 5 gik lidt til og fra vandløbet,og var lidt mere interesseret i naturen omkring vandløbet.

Da opdagelsesfasen havde lagt sig,begyndte drengene lige så stille at undersøge stedet. Alexander var stadig fast besluttet på at fange en fisk,men begyndte også at sidde og kigge på naturen omkring vandløbet. Han begyndte også at kigge efter steder langs vandløbet hvor der var planter og rødder nede i vandet,for det havde vi inden turen snakket om,at fisk godt kunne li at gemme sig i.
Elias begyndte at undersøge naturen,og var meget begejstret da han fandt et "nappedyr",som viste sig at være en ørentvist. Den blev studeret meget nøje,og vi snakkede om hvordan det mon ville være,hvis vi mennesker havde sådan en "napper" på numsen.

Vi så flere gange noget der sprællede i vandløbet,og brød vandoverfladen,og det  gav jo bare den lille lystfisker mere blod på tanden. Men vi fangede desværre ikke noget.
Efter 1,5 time valgte vi at gå hjem igen,og jeg var faktisk imponeret over deres interesse for projektet,og at de fastholdt interessen hele tiden.
På gåturen hjem,nåede vi til reflektionsfasen,og det var tydeligt at de havde fået meget at tænke over. Alexander på 9 spurgte om vi kunne tage en fiskestang med derned næste gang,og om der mon var andre steder langs vandløbet der var bedre fiskesteder. Han ville også gerne have de billeder af fiskene jeg havde vist dem inden turen,så han rigtigt kunne lære dem at kende inden næste tur.
Elias på 5 ville rigtigt gerne have sin insektspand med derned,for den er der jo forstørrelsesglas i,og så kunne vi jo se dyrene lidt bedre. Vi har også bestilt et USB mikroskop,så vi kan se dem HELT tæt på. De snakkede begge meget om hvor fedt det ville være at fange en fisk,og om at man nok skulle være muse stille imens. Og om hvorfor det egentlig hedder muse stille... :)

Reflektion
Det var helt klart en god tur,men også en tur med en masse potentiale. Jeg lærte at det er vigtigt at forventningsafstemme og forberede børnene inden sådan en tur. Og at det er godt at have forberedt dem på hvad de kan møde på turen. Jeg skal også være bedre til at huske at få mere udstyr med,da det helt klart ville have været noget vi kunne bruge. Motorikken bliver også udfordret når man skal begå sig på den smalle skovsti,og ved vandløbets bred. Det er også en god mulighed for at få snakket om hvor vigtigt det er at vi passer på naturen,for som Alexander sagde: "Det er jo dyrenes hus og hjem!"

lørdag den 14. juni 2014

Plantehold

I forbindelse med planteholdsopgaven,har jeg plantet bønner. Eller VI har plantet bønner,for der er gået lidt sport i det herhjemme :)
For at vække drengenes interesse,prøvede jeg at pirre deres konkurrencegen lidt..
Så bønnerne har fået numre,og vi har lavet en Bønne-Bingo plade !
Så gælder det bare om,at gætte på hvilken bønner der titter gennem jorden først. Og man kan også gætte på om det bliver en bønne med lige eller ulige nummer der kommer først op.





Biotop opgave 3

Pga sygdom er desværre længe siden jeg har besøgt min biotop,og hold nu op der er sket noget dernede !!
Det er helt klart et aspekt man skal vælge at have med,at naturen er foranderlig. 
Skulle jeg nu have haft en børnehavegruppe med derned,havde det været umuligt,da der var tidsler og brændenælder på 1 meters højde eller mere. Jeg er helt klart blevet opmærksom på,at det er en god idé at bruge et sted,som man ved man kan færdes på uden problemer,og som også er fremkommeligt for børn.
Her plejer der at være en sti ned til åen der løber gennem min biotop !
Men det var fuldstændigt vokset til !!
Jeg måtte opgive at komme helt ned til biotopen,da det er helt ufremkommeligt nu.
I stedet valgte jeg at koncentrere mig om de planter og dyr jeg kunne finde på det stykke jeg dog kunne nå.
Der er en masse hyld,(Sambucus nigra) og den blomstrer super flot lige nu ! Så drengene og jeg samlede en masse skærme ind til at producere saftevand.
http://www.haveinspiration.dk/artikler-om-haven/160-hyld

Der var også en del snegle,både med og uden hus.
Vi fandt 2 slags lungesnegle (Pulmonata)
Der kendes ca. 30.000 nulevende arter. 
I Danmark findes der ca. 100 arter af landlungesnegle,hvoraf de 17 arter er skalløse.
www.denstoredanske.dk

Vi tog hyldeblomst skærmene med hjem,og klippede stilkene af.
Herefter tilsatte vi citron,rørsukker,citronsyre og kogende vand. Og nu er det så bare at vente !!

Dukkeopgave

Så var Eugene endelig tør,og jeg kunne begynde at male ham,og finde tøj.
Vi skulle bruge 3 forskellige tekstilteknikker til projektet,og jeg kan lige så godt vedkende mig med det samme,at det ikke er min stærke side !

Fingerstrik kendte jeg fra min barndom,og jeg valgte det tykke stofgarn,da jeg ville bruge det til Eugenes arme.

Herefter skulle jeg bruge noget til kroppen,og her valgte jeg at prøve kræfter med en strikke ring. Jeg har aldrig prøvet det før,og det tog da også lige et par forsøg før det lykkedes..

Den sidste metode blev korsstings broderi. Noget som jeg egentlig har regnet for værende ret "mormor" agtigt,men tænk sig,jeg er gået hen og er blevet helt bidt af det ! :)

søndag den 8. juni 2014

Dukkeopgave

Her er billederne fra dukkens fødsel.
Jeg laver min i papirmasse,og det er en klistret affære..
Jeg havde ikke besluttet mig for noget bestemt ang. dukkens udseende,men ville egentlig bare se hvad der kom ud af at lege med papirmassen.

Massen er nu tørret,og er faktisk svundet en del i størrelsen,efter at vandet er fordampet.